Gelişim

İnsanların Güvenini Nasıl Kazanırsın?

Güvenilir bir insan olmak, diğer kişilerce güvenilir bir kişi olarak kabul edilmek bu hayatta sahip olabileceğiniz en önemli özelliklerden bir tanesidir. Garip şekilde her insan kendini güvenilir zanneder. Bunda en büyük sebep herkesin güvenilir olma kıstasının birbirinden farklı olmasıdır.

Aynı kişilere kimlerin güvenilir olduklarını sorarsanız, çok daha sınırlı bir cevap alırsınız. İnsanlar kendilerindeki güvenilirlik özelliğini yorumlarken ne kadar cömertlerse, diğer insanlar hakkında düşünürken de bir o kadar cimridirler.

Peki güvenilir olmak nedir, nasıl güvenilir olunur? Güvenilir olmanın en önemli ve olmazsa olmaz noktası, başkalarının sizin sözünüze inanabilir olmasıdır. Bunu bir çok noktada her birimiz deneyimlemiştir. Belli bir konuda söz vermek çok kolaydır. Söz, üç harften oluşan bir hecedir ve bunu söylemek Türkçe’deki diğer bir çok kelimeden çok daha kolaydır. Ama bu üç harfli bir hecenin beraberinde getirdiği anlam ve gelecekte sizde katacakları ve kaybettirecekleri milyonlarca sayfadan oluşan bir kitaptan daha derin ve daha anlamlıdır. Söz vermek ne kadar kolaysa, bazı durumlarda bu sözü tutmak da bir o kadar zordur.

İşte güvenilir olmanın en önemli özelliklerinden bir tanesi, söz verdiğiniz zaman, karşınızdakinde bir şey yapacağınız yönünde bir izlenim uyandırdığınız zaman, kısaca karşınızdakine güven duygusu aşıladığınız zaman, bu duygunun arkasında durabilmektir.

Güvenilir olmanın bir başka noktası, yaptığınız yanlışlardan ders çıkartmak ve yaptığınız yanlışların sorumluluğunu alabilmek erdemidir. Hepimiz yanlışlar yapabiliyoruz. Ama çoğu zaman yaptığımız yanlışların arkasında durmak bizden katbekat büyük olan egomuz dolayısıyla pek de kolay olmuyor. Yaptığımız yanlışın arkasında durmayıp, özür dilemediğimiz ve üzgün olduğumuzu karşımızdakine göstermediğimiz zaman güçlü olduğumuzu düşünüyoruz. Halbuki bu şekilde yanlışlarımızın sorumlulugunu almadığımız zamanlar bizim en zayıf olduğumuz anlardır. Bu anlar bizim geleceğe yönelik olarak insanların güvenini kaybettiğimiz ve bazı durumlarda onlarılamaz hasarlar yarattığımız anlardır. Bu sebeple güvenilir olmak istiyorsanız ve insanların güvenini kazanmak istiyorsanız yanlışlarınızın arkasında durun ve söz vermeyi bildiğiniz gibi özür dilemeyi de bilin.

Güvenilir insan olmanın son noktası, insanlar hakkında derhal kesin yargılara varmamaktır. İnsanlar sizin güveninize ihtiyaç duyduklarında, sizden esas istedikleri kendileri hakkında yargıya varmadan önce onları bir dinlemenizdir. İnsanlar hakkında sonuçlara varmak bizim için çok kolay bir hal aldı. Bu sebeple, insanlar karşılarındakinin doğru olmayan ve kendilerini üzecek yorumlarına maruz kalmamak için birbirine güvenmez hale geldi. O yüzden, insanların size güvenmesini istiyorsanız insanları dinleyin, onlar hakkında bir sonuca ulaşmadan önce neyin ne olduğunu bir anlayın.

Bu yukarıda belirttiğim üç hususu bir araya getirdiğinizde, göreceksiniz ki yavaş yavaş insanların güvenini de kazanacaksınız. Ama bunu bir anda olacak kolay bir durum olarak görmeyin. İnsanların güvenini kaybetmek ne kadar kolaysa, insanların güvenini kazanmak da bir o kadar sabır gerektiren ve zor bir süreçtir. Ama bu süreci başarıyla geçtiğinizde, insanların güvenini kazandığınızda bu hayatta edinebileceğiniz en güzel ve gurur duyabileceğiniz özelliklerden bir tanesine sahip olmuş olursunuz. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere…

Bir Cevap Yazın